Wie ben ik?

Mijn naam is Tanja ten Haken en in woon met mijn honden Finn en Vigo in Breda.
In het jaar 2000, toen ik mijn studie vrijetijdsmanagement had afgerond, was het dan eindelijk zover; er was ruimte en tijd voor een eigen hond. Dit werd Joris, een Golden Retriever. Tanja en Joris
Samen met hem ben ik de wereld van het honden trainen gaan ontdekken. Joris ging overal mee naar toe en vond alles leuk. Workshops, gehoorzaamheid, behendigheid, Rally-O, van alles hebben we samen ondernomen. Hoe meer ik deed, hoe meer ik er van wilde weten en zo ben ik als vrijwilliger bij de hondentraining van de Dierenbescherming terecht gekomen. Uiteindelijk heb ik hier, samen met Joris, de opleiding tot kynologisch instructeur gevolgd.

Toen Joris 11 jaar oud was, werd het tijd voor hem om het wat rustiger aan te gaan doen. Elke dag een wandeling in het bos en regelmatig zwemmen ging nog prima, maar wat betreft alle trainingsactiviteiten werd het tijd dat hij van zijn zeer verdiende pensioen mocht gaan genieten.

Zo is toen Finn erbij gekomen, een Weimaraner. Met veel enthousiasme heeft hij het stokje van Joris over genomen.
In 2013 heb ik Joris helaas in moeten laten slapen. Hij wordt nog steeds gemist, maar heeft vooral heel veel mooie herinneringen achter gelaten.
Tanja en FinnMet Finn ben ik weer aan het trainen geslagen. Wederom gehoorzaamheid, maar nu ook jachttraining, speuren en verschillende workshops, ook hij doet het allemaal met groot enthousiasme. Samen hebben we ook de opleiding tot Treibball instructeur gedaan.

VigoHalf september 2014 is Vigo bij ons komen wonen.
Een Weimaraner reu van bijna 2 jaar oud. Een lieve, enthousiaste, soms wat onzekere hond, die ik heb overgenomen van een ander gezin.
Hij is een geweldig maatje voor Finn.
Ik kijk al uit naar onze toekomstige (trainings)avonturen.

site3Omdat ik toch graag meer de diepte in wilde, heb ik de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut bij Dogvision gevolgd. Dit is een 3 jarige opleiding op HBO niveau die erkend wordt door de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten.

Na ondertussen al weer heel wat jaartjes les te hebben gegeven bij verschillende hondenscholen ben ik voor mezelf aan de slag gegaan.
Omdat het erg belangrijk is op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen, volg ik jaarlijks workshops, ga ik naar lezingen en houd ik vakliteratuur bij.
Ik hoop nog vele mensen en honden te mogen begeleiden in het opbouwen van een hele fijne onderlinge band.


Diploma’s en certificaten

 • Kynologisch gedragstherapeut – Dogvision
 • Mens achter de hond – Dogvision
 • Instructeur Treibball – Treibball Nederland
 • Kynologisch instructeur – Dierenbescherming
 • Workshop ontspannen op commando – Villa Hond
 • Dominantie: achterhaald of verrassend doordacht? – Dogvision
 • O&O: lezing Sabrina Brando – Dierenwelzijn in de praktijk
 • O&O: lezing Simon Prins – Mensen bereiken met een boodschap van verandering
 • Hondenprofessionals dag Animal Event – lezing en workshops Nando Brown
 • BAT voor professionals – Sonja Verhoef
 • Seminar Karen Overall
 • Hoe beweegt jouw hond – Marcel Nijland bij Kynomassage
 • Pijn bij honden seminar
 • Kind – hond manifestatie 2019 – Cindy van Dorst, dierbare ontmoetingen
 • Seminar en workshop Chirag Patel
 • Seminar gedragsmedicatie 2020  – Kenniscentrum Argos
 • Verlatingsangst herkennen en begrijpen 2022 – Moira Hechenleitner
 • Honden agressie begrijpen en ermee werken 2022 – Michael Shikashio