Nieuwe pup? Maak de beste start met socialisatie begeleiding

U heeft een pupje aangeschaft en deze in uw gezin opgenomen.
Voor elke jonge pup is het belangrijk dat deze nu goed gesocialiseerd wordt. Als het goed is, is dit proces al begonnen bij de fokker. Tijdens deze periode gaat u uw hondje kennis laten maken met alles wat een hond in zijn leven kan tegenkomen, zodat de hond leert hier niet angstig voor te zijn. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat uw pup goed kan functioneren in onze wereld.

pup socialisatie bredaDe socialisatie periode van een hond bestaat uit 2 fasen: de primaire en secundaire socialisatiefase.

De primaire socialisatiefase vindt plaats bij pups van 4 tot 12 weken. Deze fase is vreselijk belangrijk voor pups; als ze in deze fase niet met bepaalde prikkels in aanraking komen, kunnen ze dit later in hun leven niet meer inhalen. Daarom is het ook belangrijk een goede fokker uit te zoeken, die hier al mee aan de slag is gegaan, voordat het hondje met u mee naar huis mag. In deze fase staat uw hondje gemakkelijk open voor allerlei verschillende prikkels en situaties.

De secundaire socialisatiefase begint bij 12 weken en loopt tot een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Deze fase wordt ook wel de angstfase genoemd. De natuurlijke nieuwsgierigheid die een pup heeft in de primaire fase, verandert nu in een neiging tot vluchten. Dingen waar de pup voorheen niet bang voor was, kunnen nu ineens heel eng zijn. Het is zaak uw pup in deze fase goed te begeleiden en te laten zien dat de dingen waar hij voorheen mee kennis heeft gemaakt niet zijn veranderd en dus niet eng zijn. Alles waarmee de pup in de primaire fase kennis heeft gemaakt, moet nu dus herhaald worden. Doet u dit niet, dan loopt u de kans dat (een deel van) de primaire socialisatie weer ongedaan wordt gemaakt.

Op het moment dat u uw nieuwe pupje mee naar huis neemt, zit hij waarschijnlijk in zijn primaire socialisatiefase. Aan u de taak om nu de socialisatie die bij de fokker al is begonnen voort te zetten. Dit betekent dat u actief op zoek zult moeten naar prikkels en situaties om uw pup gedoseerd aan bloot te stellen en dat u uw pup op de juiste wijze begeleid bij de kennismaking met al deze nieuwe dingen.
puppy socialisatie breda
Een aantal voorbeelden om aan te denken bij de socialisatie van uw pup:
Verkeer, dierenarts, schoolplein, park, markt, bus/trein, kinderen van verschillende leeftijden, andere honden (pups en volwassen van verschillende rassen), andere dieren, mensen (vrouwen/mannen, hoofddeksels, bril, baard, uniform, etc), rolstoelen, rollators, stofzuiger, wasmachine, mee in de auto, verzorgingshandelingen (nagels/tandjes/vacht), harde geluiden, etc, etc.

Ik kan u begeleiden in deze periode. Samen zoeken we de prikkels en situaties op waar uw hondje aan moet wennen. We zorgen ervoor dat uw hondje op de juiste manier kennis maakt met deze prikkels en we bouwen het rustig op in het tempo dat uw hondje aankan. Op deze manier zal uw pup zich bij u veilig voelen, wat uiteraard heel belangrijk is.

Ik help u uw pup te begeleiden, zodat u precies weet wat u wel en wat u niet moet doen in bepaalde situaties (bijvoorbeeld als uw hondje ergens angstig voor blijkt te zijn) en zorg ervoor dat u geen situaties of prikkels vergeet tijdens deze periode.

Zo krijgt u de beste start voor uw pup!

Voor vragen of een afspraak kunt u contact opnemen.
Als u besluit met uw pup te willen trainen, kunt u ook bij mij terecht: privétraining of groepstraining.